Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Statul scoate paturi din spitalele private

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Unităţile spitaliceşti au primit aprobare pentru un număr mai mic de paturi în 2014, tăierile fiind mai mari în unităţile private
Unele spitale private au pierdut doar câteva paturi, în timp ce altele sunt atât de afectate încât sunt pe cale să se închidă, chiar dacă deservesc mai multe judeţe


După ce autorităţile au încercat de mai multe ori să reducă finanţările publice către spitalele private şi nu au reuşit, acum se pare că au găsit soluţia pentru a finanţa mai puţin aceste servicii: alocarea unui număr mai mic de paturi.
În aceste condiţii, singurul spital privat de recuperare neuromotorie din Caraş-Severin este pe cale să se închidă. Motivul este reprezentat de numărul mic de paturi care a fost alocat pentru acest an. Aceasta nu este singura unitate privată care a primit mai puţine paturi în 2014. Situaţia este similară şi la ICCO Braşov.
Per total, numărul de paturi alocate pentru toate spitalele din ţară a scăzut în acest an, însă reprezentanţi ai spitalelor private au afirmat pentru Curierul Naţional că s-au "tăiat" mai multe paturi de la unităţile private şi au fost date la cele publice.
Potrivit acestora, Casele Judeţene de Sănătate urmează să publice numărul de paturi alocat pentru fiecare spital în parte şi susţin că peste tot s-au redus paturile de la privat în favoarea spitalelor publice.
De exemplu, la ICCO Braşov, au fost alocate cu 15% mai puţine paturi, chiar dacă spitalul deserveşte patru judeţe. În unele judeţe "tăierile" au fost de doar 1-2 paturi, iar cea mai gravă situaţie este la Centrul de Recuperare Neuromotorie Pro Vitam, unde anul acesta s-au alocat doar 10 paturi. Anul trecut, centrul avea 35 de paturi şi trata 70 de cazuri pe lună. Acesta este singurul centru de recuperare neuromotorie din regiune şi deserveşte toate judeţele apropiate, cel mai apropiat astfel de spital fiind la 200 de kilometri, la Arad.
Reducerea numărului de paturi a venit în condiţiile în care per total, în judeţul Caraş-Severin, numărul paturilor contractabile în 2014 este acelaşi cu cele din 2013, respectiv 1.498 paturi, potrivit documentelor ProVitam, consultate de Curierul Naţional.
Astfel, Spitalul Judeţean Reşiţa a primit în acest an 727 paturi, cu 5 paturi mai mult decât anul trecut, Spitalul Municipal Caransebeş 353 de paturi (2013 - 355 paturi), Spitalul Orăşenesc Oţelul Roşu 80 de paturi (2013 - 75 de paturi), Spitalul Orăşenesc Oraviţa poate contracta 211 paturi, cu 8 paturi mai mult decât anul trecut, iar Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă are 117 paturi contractabile, cu 10 mai mult ca în 2013.
"Nu este corect ceea ce se întâmplă. Primează banii, nu pacientul. Pacienţii din judeţele pe care le deservim ar trebui să aibă dreptul să beneficieze de servicii de recuperare neuromotorie. Suntem singurul centru care oferim astfel de servicii din regiune", a declarat, pentru Curierul Naţional, Marinela Rotariu, administratorul spitalului.

Sistemul public primează

Aceasta ne-a explicat că prin reducerea numărului de paturi atât de mare, centrul se va închide. "Mi s-a spus că noi suntem privaţi şi că publicul primează", ne-a mai spus Marinela Rotariu, adăugând că serviciile de recuperare sunt scumpe pentru pacienţi şi că aceştia nu îşi permit să plătească din buzunar.
Conform administratorului spitalului, unitatea nu consumă prea mulţi bani de la stat şi o cură de recuperare costă 1.700 de lei. Anul trecut, ProVitam a avut decontat 110.
000 de lei pe lună. "Se spune că spitalele private nu mai trebuie finanţate de la stat şi că trebuie să se descurce singure, chiar dacă unele unităţi oferă servicii medicale excluse în judeţ", a încheiat Marinela Rotariu.
În plus, potrivit răspunsului primit de centru în urma unei solicitări făcute la CAS Caraş-Severin, reprezentanţii instituţiei spun că nu au cunoştinţă de necesarul de servicii de recuperare şi că în relaţie contractuală cu CAS Caraş-Severin este un singur furnizor pe segmentul serviciilor de recuperare neuromotorie.
Tot într-un răspuns dat unităţii, Direcţia de Sănătate Publică din Judeţul Caraş-Severin arată că Centrul de Recuperare Neuromotorie Pro Vitam are o structură aprobată de 55 de paturi şi că este singura unitate sanitară cu paturi din judeţ care asigură spitalizare continuă în recuperare-reabilitare pentru afecţiunile neuropsihomotorii şi neurologice cronice, acordând de la înfiinţare până în prezent servicii unui număr de 3.972 pacienţi.

În ianuarie 2013, autorităţile au anunţat că vor sista finanţarea din bani publici a spitalelor private, decizie care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 martie 2013, odată cu contractul-cadru de acordare a serviciilor medicale, dar la care s-a renunţat ulterior.
După aceea, în proiectul de lege privind contractul-cadru, s-a introdus o prevedere în care numărul de paturi pentru privat alocat într-un judeţ să nu depăşească 5% din totalul paturilor contractabile pentru fiecare judeţ în parte. La scurt timp, şi la această reducere s-a renunţat.
De asemenea, în octombrie 2013, s-a mai încercat încă o dată să sisteze decontarea serviciilor medicale oferite în spitalele private. Atunci, un proiect de modificare a Legii Sănătăţii prevedea excluderea unităţilor spitaliceşti private de la posibilitatea decontării din asigurări sociale de sănătate sau de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Nici în acest an, spitalele private nu au scăpat de măsuri prin care să li se limiteze încasările. În normele de aplicare a contractului-cadru care va intra în vigoare de la 1 iunie, spitalele private nu mai pot încasa pentru condiţiile hoteliere speciale mai mult de 300 de lei pe ziua de spitalizare. Anul trecut, această limită a fost impusă doar unităţilor publice.

Reducere de 1.000 de paturi la nivel naţional

Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul maxim total de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele va continua să scadă şi în perioada 2014-2016, cu câte o mie de paturi mai puţin anual.
Astfel, la nivel naţional, pentru 2014, Guvernul a aprobat un număr total de 121.579 paturi, pentru 2015 - 120.579 paturi, iar pentru 2016 - 119.579 paturi.
Acestea includ paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii, nu şi pe cele aprobate pentru pacienţii care execută măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi nici pe cele din penitenciare-spital, care sunt contractate separat.
Pentru ultimii trei ani au fost aprobate 129.524 paturi în 2011, 125.639 paturi în 2012 şi 123.127 paturi în 2013, cu aceeaşi tendinţă de scădere
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pensionar:
  Cred ca dupa guvernanti, poporul sarac roman nu are nevoie de spital, numai de apa sfantata, si cimitir.
  2014-07-28, 09:13:42 (adresa: 78.97.253.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi