Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Accent mai mare pe producţia de motorină la rafinăria Petrobrazi

Actualitate Companii - Adrian Ungureanu / adrian.ungureanu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


OMV Petrom a finalizat un program de modernizare a rafinăriei început în 2010 şi care a necesitat 600 de milioane de euro finanţare
Rafinăria a fost adaptată pentru a procesa integral producţia de ţiţei a OMV Petrom din România
În plus, compania a decis mărirea producţiei de motorină, în condiţiile unei cereri în creştere


Compania OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, derulat în perioada 2010-2014, investiţiile totale ridicându-se la circa 600 milioane euro, se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei. "Principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creşterea competitivităţii. OMV Petrom poate acum procesa întreaga producţie de ţiţei din România într-o singură rafinărie. Ajustarea capacitaţii rafinăriei Petrobrazi până la 4,2 milioane tone/an asigură procesarea eficientă a întregii producţii de ţiţei a companiei în România, valorificând specificul de companie integrată al OMV Petrom", se arată în anunţul companiei.
Oficialii OMV Petrom anunţă că rafinăria este acum în poziţia de a produce în funcţie de nevoile pieţei, iar în urma procesului de modernizare, motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi. Dacă, în 2009, rafinăria Petrobrazi putea produce aproximativ 900.000 tone de motorină anual, în prezent capacitatea de producţie a urcat la peste 1.500.000 tone.
"Creşterea ponderii motorinei în producţia rafinăriei Petrobrazi ne va ajuta să răspundem mai bine cererii de pe piaţa din România. În trecut, la momentul proiectării rafinăriei, consumul de benzină era mai ridicat decât cel de motorină, însă, în ultimii ani, acest trend a fost inversat", a declarat în comunicat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing.

Consumul de energie al rafinăriei a fost redus cu 25%

Compania a anunţat că instalarea unor echipamente moderne şi ajustarea capacităţii de rafinare vor avea un impact pozitiv asupra eficienţei rafinăriei.
Consumul total de energie al rafinăriei se va reduce cu 25% faţă de 2009.
 În urma finalizării programului de modernizare, rafinăria are acum un Indice Nelson de 11,28, nivel peste competitorii locali şi regionali. (Indicele Nelson este un indicator folosit pentru a evalua complexitatea unei rafinării - n.r.)
Procesul de modernizare a fost unul complex, în condiţiile în care majoritatea lucrărilor au fost efectuate pe parcursul a două opriri generale programate ale rafinăriei. Operaţiunile din faza finală au implicat circa 5.000 de oameni şi au fost finalizate la timp, fără niciun incident, se mai arată în comunicatul OMV Petrom.

Ce componente au fost modernizate în urma acestui program

Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite unitatea de hidrofinare a motorinei, unitatea de cracare catalitică, instalaţia de cocsare, unitatea de distilare atmosferică şi în vid, unitatea de desulfurare şi recuperare a sulfului, fabrica de hidrogen şi parcul de rezervoare din cadrul rafinăriei.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%
 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  toate ”organele de partid si de stat” au fost ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  adica sa-si puna parlamentarii streangul singuri?! ...
  Romanii din Olanda cer Parlamentului Romaniei sa adopte legi anticoruptie

  lopata de plastic ciobita = utilaj de deszapezire ...
  Gabriela Firea:Peste 500 de utilaje de deszapezire sunt pregatite sa actioneze in toate sectoarele Capitalei

  Fără discuție trebuie o dare de seamă pentru t ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI(ta ...
  Ce scrie presa străină despre protestele din România

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Auto

  Real estate

  Util

  Gadgeturi