Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerati normala majorarea preţului rovinietelor?

DA
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Actualitate Companii

De ce preferă românii asigurările private în locul cardului european de sănătate

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În primele 5 luni ale acestui an au fost solicitate aproape 90.000 de carduri europene de sănătate, în timp ce, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de călătorii în afara ţării
Românii sunt încă prea puţin informaţi despre existenţa cardului, puţini ştiu ce oferă el şi au reţineri legate de el pentru că îl asociază cu sistemul sanitar de stat
Cumpărarea unei asigurări private se poate face în câteva minute, în timp ce procedura greoaie de obţinere a cardului este un element care blochează accesarea acestuia


Cu toate că din ce în ce mai mulţi români călătoresc în afara ţării, aceştia nu prea solicită eliberarea cardului european de sănătate, prin intermediul căruia pot beneficia de asistenţă medicală în orice stat al Uniunii Europene.
Astfel, în primele 5 luni ale acestui an au fost solicitate aproape 90.000 de carduri europene de sănătate, în timp ce, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de călătorii în afara ţării. Aceste plecări nu sunt doar în Uniunea Europeană, însă majoritatea călătoriilor făcute de români în afara ţării sunt în state membre ale UE.
Principalele motive pentru care românii preferă să nu solicite cardul european de sănătate sunt reprezentate de birocraţia pe care o presupune acest lucru, precum şi neîncrederea în sistemele publice de stat. În plus, mai există şi un număr important de persoane care încă nu ştiu că pot beneficia de acest card.
"Românii sunt încă prea puţin informaţi despre existenţa cardului european de sănătate. Foarte puţini ştiu ce oferă el şi au reţineri legate de folosirea lui pentru că îl asociază cu sistemul de sănătate de stat, sistem în care nu au încredere", a declarat pentru Curierul Naţional Iulia Osman, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare-Reasigurare.
Potrivit datelor CNAS, transmise la solicitarea Curierului Naţional, în primele cinci luni ale acestui an numărul de carduri europene de asigurări sociale de sănătate (CEASS) emise către asiguraţi a fost de 89.025.
În plus, în aceeaşi perioadă, numărul de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), care oferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi cardul european de sănătate şi are aceeaşi valabilitate de 6 luni, emise, a fost de 26.425. Anul trecut, CNAS a emis 262.218 de carduri europene de sănătate şi 84.481 de certificate provizorii.
Porivit datelor Institutului Naţional de Statistică, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 de 4, 569 milioane, în creştere cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stiri similare:

» Introducerea cadrdului de sănătate a generat 15.000 de accesări pe secundă în sistem, în primele 2 luni
» CNAS: Sistemul cardului de sănătate este funcţional
» CNAS dă piept cu problemele de funcționare a cardului de sănătate: Vom găsi soluții să le rezolvămProcedură greoaie de obţinere a CEASS

Iulia Osman ne-a mai explicat că mai există o altă categorie de persoane care ştiu de existenţa cardului, dar care îşi doresc să îşi poată alege prestatorul de servicii medicale, dacă au nevoie, precum şi de a avea servicii prompte şi de calitate.
Acesta ne-a mai spus că şi procedura greoaie de obţinere a cardului european de sănătate este cu siguranţă un element care blochează accesarea acestuia.
"Cumpărarea unei asigurări private se poate face în câteva minute. Procedura greoaie de obţinere a CEASS este cu siguranţă un element care blochează accesarea acestuia", a completat aceasta.
Pentru a putea primi cardul trebuie completat un formular şi prezentarea mai multor documente (inclusiv dovada achitării contribuţiei pe sănătate pe ultimii 5 ani), deplasarea la sediul CAS pentru depunerea acestora, cardul fiind emis în 7 zile lucrătoare de la depunerea documentelor.
"Este o procedură mult prea dificilă pentru a fi luată în considerare atunci când o persoană îşi doreşte să plece în vacanţă", a mai afirmat Iulia Osman.

"Informaţiile despre legislaţia fiecărui stat nu sunt uşor de accesat"

În plus, conform ei, un aspect la fel de important este dat de faptul că serviciile medicale prestate în baza CEASS sunt cele prevăzute în legislaţia fiecărui stat membru UE.
"Informaţiile despre legislaţia fiecărui stat nu sunt uşor de accesat şi parcurs şi cu atât mai puţin uşor de înţeles", ne-a declarat reprezentantul Raiffeisen Broker de Asigurare.
Conform ei, în acest context, preferinţa celor care vor să plece în vacanţă pentru asigurările de călătorie este cât se poate de firească.
Întrebată cum a evoluat piaţa asigurărilor medicale de călătorie, Iulia Osman ne-a precizat că cererea înregistrată este în creştere comparativ cu anul trecut, însă nu deţine şi cifre exacte pentru acest segment de aisgurări, întrucât acest tip de asigurare nu este evidenţiat separat în raportările asigurătorilor la ASF.

Cardul european de sănătate se eliberează gratuit pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate din România. Perioada de valabilitate a cardului de sănătate şi a certificatului provizoriu este de 6 luni.

Preţul asigurărilor medicale de călătorie, în uşoară creştere

De exemplu, pentru o vacanţă de 7 zile în ţări din Europa, costul asigurării este în jur de 30 lei pentru o persoană de 30 de ani. Adică între 3,75 lei/zi de sejur pentru cheltuieli medicale (legate de consultaţii, analize şi tratamente, spitalizare, intervenţii chirurgicale etc.) acoperite în limita a 50.000 euro.
Iulia Osman ne-a mai spus că acest preţ prezintă o uşoară creştere în comparaţie cu anul 2013.
"Preţul este unul din criteriile de alegere, dar din fericire nu cel mai important", a declarat aceasta, adăugând că românii se uită şi la ce servicii sunt acoperite, comparativ cu ceea ce au ei nevoie.
În plus, un alt aspect luat în considerare de clienţii noştri este acoperirea pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor, a documentelor şi acoperirea răspunderii civile faţă de terţi
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Rusia este foarte aproape de ROMANIA, si ne va afe ...
  Ministerul de Externe reacţionează după ameninţările lui Putin la adresa României

  Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu ...
  Transgaz şi GRTgaz au semnat un memorandum de cooperare

  Si eu care nu pot ajunge in Piata cum pot sa imi v ...
  Coadă la Bursă: Sute de persoane vor să verifice dacă deţin acţiuni despre care nu ştiau

  ”pashol vidma na turbinka!” ...
  Vladimir Putin in Grecia: prilej folosit pentru a transmite Europei un "mesaj de apropiere"

  niste porcarii ieftine de cacao. In UE sunt automa ...
  Precizari Metrorex

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Diverse:Stare vreme

  Vremea:
  Acum: °C.
  La noapte: °C.
  Mâine: °C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR: Tendinta lei
  USD: Tendinta lei

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Transporturi

  Auto

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi