Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Serviciile medicale, un eşec prea costisitor

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Deşi pachetul de servicii medicale de bază a intrat în vigoare de o lună şi jumătate, până acum nu s-a schimbat nimic în bine, ci dimpotrivă
Fondurile cheltuite în sistem sunt mai mari, iar listele de aşteptare au devenit mai lungi
Specialiştii din domeniu spun că niciun stat nu va avea bani să acopere un astfel de pachet de bază, care este "atotcuprinzător"


De cel puţin cinci ani se tot vorbeşte de introducerea pachetului de servicii medicale de bază, întrucât statul nu mai are posibilitatea de a susţine financiar sistemul sanitar. După lungi discuţii, amânări, negocieri, de la 1 iunie a intrat în vigoare mult-aşteptatul pachet.
Acum, după o lună şi jumătate de la aplicarea legii, nu s-a schimbat nimic. Nu au apărut nici efectele pozitive preconizate de autorităţi, iar cheltuielile din sistem sunt mai mari.
"Nu s-a schimbat nimic. Este o nebunie totală", a declarat, pentru Curierul Naţional, Eduard Dobre, directorul executiv al  Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed).
De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). Acesta ne-a declarat că "aproape nu se simte nicio diferenţă", pentru că nu prea s-a pus în aplicare.
"Doar un efect are aplicarea pachetului de bază şi acela este unul negativ", a declarat, pentru Curierul Naţional, Vasile Barbu, referindu-se la listele de aşteptare care acum sunt mai lungi.
Pachetul de bază nu este prima măsură care nu îşi face simţite efectele pozitive. Un exemplu în acest sens este şi coplata la externare. Introdusă în urmă cu 1 an şi câteva luni (1 aprilie 2013), coplata, cei 10 lei pe care pacienţii trebuie să îi plătească la externare, nici nu a determinat o scădere a numărului de internări şi nici nu a adus venituri importante pentru spitale. În plus, la începutul acestui an, autorităţile au recunoscut că efectul scontat al acestei măsuri nu
s-a produs.
Eduard Dobre ne-a mai spus că atunci când vine vorba de încheierea contractelor de Casele de Asigurări de Sănătate cu furnizorii de servicii medicale, "fiecare Casă face cum îi trece prin cap".
De exemplu, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a încheiat contracte pentru aceleaşi servicii ca şi anul trecut, însă pe preţurile din acest an.
"Până nu ştim cum se semnează contractele de fiecare Casă de Asigurări de Sănătate, nu se poate spune nimic", a continuat directorul executiv al Palmed.

Dobre (Palmed): Pachetul nostru este atotcuprinzător

În plus, conform acestuia, în actualul pachet se regăsesc mai multe analize decât erau anul trecut.
"Niciun stat nu va avea bani să acopere un astfel de pachet de bază. Pachetul nostru este atotcuprinzător. Vor continua să apară liste de aşteptare", a explicat Eduard Dobre.
Acesta ne-a mai spus că valoarea decontărilor făcute este mai mare decât anul trecut. În 2013, Casele de Sănătate decontau pentru analizele de laborator aproximativ 30 de milioane de lei pe lună. În ianuarie, suma a ajuns la 40 de milioane de lei, iar acum este de 50 milioane de lei.
"Pacientul urmează banul, nu banul urmează pacientul", a completat Eduard Dobre, explicând că listele de aşteptare sunt mai mari. Potrivit lui, de exemplu, la o clinică din Timişoara, care are aparatură performantă, fondurile s-au terminat în doar 4 ore. "Pacienţii ori aşteaptă până luna viitoare, ori merg acolo unde mai există bani", a încheiat directorul executiv al Palmed.

Barbu (Protecţia Pacienţilor): Fondurile se termină în câteva zile

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat că introducerea pachetului de bază a avut până acum doar un efect, şi acela este unul negativ. "Pacienţii nu mai plătesc nimic din buzunar pentru analizele medicale, iar fondurile nu ajung. Acest lucru înseamnă că listele de aşteptare vor fi mai mari",
ne-a detaliat acesta.
Astfel, fondurile se termină în câteva zile, iar listele de aşteptare nu sunt făcute după criterii medicale, ci după principiul "primul venit, primul servit".
"Este vorba de investigaţii medicale care nu mai pot aştepta", a continuat Vasile Barbu, adăugând că dacă un pacient are nevoie de mai multe analize şi nu mai există fonduri pentru una dintre ele, datele medicale nu pot fi interpretate. După aceea, luna viitoare când face şi acea analiză, deja analizele făcute în trecut sunt vechi şi trebuie repetate.
"Se cheltuieşte mai mult decât era normal să se cheltuiască", ne-a mai spus Vasile Barbu, adăugând că CNAS trebuie să găsească o soluţie pentru că prin introducerea pachetului de bază s-au creat probleme grave atât pentru pacienţi, cât şi pentru furnizori.
Astfel, trebuie analizate toate problemele şi să se ajungă la o soluţie de compromis care să fie mai puţin păguboasă.
"Nimeni nu simte avantajele pachetului de bază. Nici pacienţii, nici spitalele, nici medicii de familie, nici furnizorii", a încheiat Vasile Barbu.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de eli:
  asta a fost o momeala ca sa iasa ponta bine si sa arate la prostii care se uita la antene ca ponta le face ceva.Asa si cu intrare la facultate fara bac luat ,le da friu la toti prosti ca sa il voteze pe ponta si nu se gindesc ca se cheltuie bani aiurea pe facultati cu plata si nu iti foloseste la nimic ,prostu e tot prost!!!!
  2014-07-15, 08:40:18 (adresa: 86.126.189.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

Extern

Gadgeturi