Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Încă o lovitură de la stat pentru spitalele private. Nu vor avea altă alternativă decât să închidă afacerile

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Operatorii de servicii medicale private atrag atenţia că intrarea în vigoare a modificărilor legislative prin care se limitează la 300 de lei pe zi taxa pe condiţiile hoteliere speciale au un impact negativ major pentru sistemul de sănătate şi la nivel macroeconomic, potrivit unui memoriu depus de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed) la autorităţile din domeniul sănătăţii, obţinut de Curierul Naţional.
Până acum spitalele private care aveau contract cu Casele de asigurări de sănătate stabileau singure contravaloarea pe care pacienţii trebuiau  să o plătească pentru condiţiile hoteliere speciale, limitarea de 300 de lei pe zi fiind impusă doar spitalelor publice.
Prin normele de aplicare a contractului-cadru de acordare a serviciilor medicale pentru perioada 2014-2015 s-a impus o limitare de 300 de lei pe zi şi spitalelor private.
Palmed arată că este necesar ca spitalele private să beneficieze de libertatea economică garantată de statul de drept în desfăşurarea activităţii lor.
"Având în vedere faptul că valoarea serviciilor hoteliere nu este decontabilă din FNUASS, nu există nici măcar un interes legitim, real şi obiectiv care să justifice plafonarea de către CNAS a sumelor pe care asiguraţii agreează în mod liber şi voluntar să le plătească cu titlu de servicii hoteliere spitalelor private unde aleg să fie trataţi", explică reprezentanţii Palmed.
Astfel, unităţile private vor fi nevoite să renunţe la contractele cu Casele de asigurări şi încasează integral de la pacienţi contravaloarea serviciilor medicale. "Acest fapt va determina unele unităţi private să îşi înceteze activitatea, având în vedere existenţa în fapt a unui sistem al asigurărilor de sănătate din România eminamente public şi nivelul redus al resurselor financiare de care marea majoritate a populatiei României dispune", arată Patronatul.
Mai mult, aplicarea de tarife reglementate într-o piaţă liberalizată nu este justificată, iar plafonul impus încalcă Legea Concurenţei.
"Măsura încalcă în mod flagrant normele aplicabile în materie de concurenţă şi nu aduce un plus de eficienţă în activităţile actului medical spitalicesc sau beneficii reale pentru pacient", potrivit sursei citate.
De asemenea, măsura de plafonare încalcă Tratatul privind libertăţile fundamentale ce stau la baza Pieţei Unice Europene.

"Investitorii afectaţi nu vor avea altă alternativă decât să închidă afacerile"

Palmed mai arată că Ministerul Sănătăţii promovează măsuri care afectează planurile de afaceri ale spitalelor private. "Investitorii afectaţi nu vor avea altă alternativă decât să închidă afacerile şi să minimizeze pierderile suferite", spun reprezentanţii Patronatului.
Companiile care deţin spitale private activează şi pe alte pieţe de servicii medicale (e.g. ambulatoriu, servicii paraclinice/de laborator etc.
), iar eşecul unei investiţii majore pentru construirea unei spital va avea un impact imediat şi direct asupra posibilităţii de a mai putea furniza orice alte servicii medicale.
În plus, şi viitoarele investiţii în sistemul privat de sănătate vor înregistra o scădere drastic în condţiile lipsei de predictibilitate legislativă. În perioada 2010-2013 în sistemul spitalicesc privat s-au realizat investiţii de peste 250 de milioane de euro, în timp ce sumele decontate către cele 74 de spitale private aflate în contract cu Casele de sănătate reprezintă mai puţin de 3% din FNUASS pentru serviciile medicale prestate, inclusiv servicii efectuate în ambulatoriu.
"Modificirile legislative vor atrage efecte negative importante la nivel bugetar, social şi al mediului de afaceri", explică Palmed.
Din estimările Patronatului, în ultimii 4 ani spitalele private au contribuit direct la bugetul de stat cu peste 1 miliard de euro.

Creşterea  şomajului în rândul medicilor

De asemenea, se va înregistra o creşterea a somajului în rândul personalului medical şi auxiliar, precum şi în rândul salariaţilor furnizorilor acestor spitale. În plus, deficitul de personal medical din ţara noastră se va adânci.
În ultimii 4 ani, membrii Palmed au angajat în sistemul spitalicesc privat aproximativ 19.500 de cadre medicale pentru care s-au plătit taxe de peste 500 milioane de euro.

Pacienţii vor alege să se trateze în alt stat UE

În plus, libertatea pacientului de a alege unde să se trateze este îngrădită. "O astfel de situaţie este o premisă sigură pentru creşterea exportului de pacienţi către unităţi medicale din alte State Membre UE, având în vedere că acestora nu le este aplicabil Plafonul, pacientul putând astfel beneficia atât de standardele de spitalizare/de servicii hoteliere pe care le doreşte, de echipamente şi tehnologie care pot fi achiziţionate doar de către unităţi medicale ce operează pe baze de profitabilitate, cât şi, după caz, de decontarea din FNUASS de cheltuieli medicale aferente în detrimentul sistemului de sănătate românesc", precizează Palmed.
Potrivit autorităţilor, suma datorată pentru tratamentele românilor în străinătate depăşeşte 180 milioane de euro.

Spitalele publice se vor supraaglomera

De asemenea, persoanele cu venituri mici vor fi afectate ca urmare a supraaglomerării spitalelor publice, fapt care va avea un impact direct asupra calităţii actului medical.
Astfel, spitalele publice, ţinând cont de numărul acestora şi dotările lor, nu vor putea face faţă creşterii de servicii medicale.
"Drept urmare modificările încalcă drepturi fundamentale ale pacienţilor, implică o defavorizare a sistemului de sănătate naţional, o creştere a cheltuielilor directe efectuate de pacienţi şi nu aduce beneficii sau vreo compensare pentru restrângerea drepturilor pacienţilor", potrivit documentului.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed) a depus la finele lunii trecute un memoriu la cabinetul primului-ministru, la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate, precum şi la Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României şi Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor în care arată consecinţele negative pe care această măsură le are şi faptul că aplicarea unei asemenea prevederi încalcă Constituţia României, cadrul legal comunitar şi tratatele la care ţara noastră a aderat.
Palmed reuneşte 46 de companii private de servicii medicale, dintre care 21 sunt proprietari de spitale private şi 2 au demarat lucrările aferente dezvoltării de noi spitale private
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pysy94:
  Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: toleflorina@yahoo.co m
  2014-07-05, 12:50:10 (adresa: 86.126.177.*)
 2. de gigel:
  Daca sunt private, de ce cer beni de la stat? Vindeti-va serviciile.
  2014-07-06, 01:02:29 (adresa: 89.136.170.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Extern

Util