Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

România, izvor nesecat de medici

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Anual, din ţara noastră pleacă 3.000 de medici, iar în sistem intră acelaşi număr de cadre
Statul pune piedici şi la angajările din sectorul privat, care ar putea atrage mai mulţi doctori
Ultimele date privind numărul acestora arată că în ţara noastră din punct de vedere istoric există un număr record de medici, însă tot suntem pe ultimele locuri în Europa


Anual, din România pleacă în străinătate aproximativ 3.000 de medici, iar în sistemul de sănătate intră tot anual acelaşi număr de medici. Cu toate acestea, ultimele date statistice privind numărul de medici care profesează în România arată că ţara noastră are, din punct de vedere istoric, un număr record de medici.
În plus, sistemul de sănătate privat nu este atât de bine dezvoltat încât să atragă prea mulţi medici, iar cei care tocmai termină rezidenţiatul prind un post destul de greu.
Pe lângă toate acestea, România se situează pe ultimele locuri în Europa în funcţie de numărul medicilor la mia de locuitori, în timp ce autorităţile doar anunţă măsuri pentru a stopa exodul doctorilor români, însă nu se ia nicio decizie concretă.
Potrivit informaţiilor publicate la finele anului trecut pe site-ul Guvernului, în România profesau, la finele lui 2012, 53.681 dintre care 13.767 erau medici de familie.
Din numărul total de medici, 40.956 lucrau în sistemul public şi 12.725 în privat (8.339 medici de familie în sistemul public şi 5.428 în privat).
În 1990, România avea 41.813, în timp ce în anul 2000, numărul medicilor ajungea la 45.786. După aceea, din 2006 până în 2012 numărul medicilor a crescut constant, ajungându-se la un număr record de 53.681 de medici.
Anual,  aproximativ 4.000 de absolvenţi susţin examenul de rezidenţiat  pentru medicină, dintre care promovează în jur de 3.000.
Cristian Hotoboc, preşedinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - Palmed, a explicat pentru Curierul Naţional că în România este clar că există un deficit de medici şi că o estimare privind procentul de medici din privat care lucrează şi la stat este de 50%.
"Nevoia de medici există. Este clar că avem un deficit.
Foarte mulţi medici pleacă în străinătate, iar mediului privat, care ar putea atrage medicii români, i se pune piedici", ne-a spus acesta.
Astfel, deşi mediul privat ar putea atrage şi oferi salarii mai mari medicilor, din cauza faptului că decontările nu se fac la preţurile reale ale investigaţiilor, acest segment nu se poate dezvolta. "Cum să se dezvolte privatul dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îi pune piedici?", a continuat Cristian Hotoboc.
Întrebat cât câştigă un medic specialist în privat, preşedintele Palmed ne-a precizat că suma este şi de 10 ori mai mare decât la stat. "În privat un medic specialist câştigă 4.000 -5.000 de euro, iar în străinătate salariile ajung la aproximativ 8.000 de euro", a afirmat acesta.
În plus, potrivit acestuia, din absolvenţii de Medicină care au intrat în rezidenţiat foarte puţini renunţă pe parcurs.
De asemenea, Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru Curierul Naţional că în primul trimestru din acest an au plecat din România 513 medici şi că în fiecare an media a fost de aproximativ 3.000 persoane.
Legat de posibilitatea atragerii medicilor de către mediul privat de sănătate, preşedintele Colegiului Medicilor ne-a spus că medicul privat este slab dezvoltat în România şi că sistemul privat atrage aceiaşi medici, iar numărul celor care lucrează exclusiv în privat se menţine constant.

Medicul privat este slab dezvoltat în România

Astfel, potrivit lui, medicul privat este slab dezvoltat în România şi nu este încurajat să se dezvolte, existând chiar un tratament diferit, iar în aceste condiţii nu poate influenţa decât într-o foarte mică măsură fenomenul migrării medicilor.
Un studiu lansat săptămâna trecută arată că anul trecut numărul medicilor care au emigrat în Germania a scăzut cu aproximativ 32% faţă de nivelul din 2012.
Astfel, dacă în 2012, peste 800 de medici au emigrat în Germania, în 2013 doar aproximativ 550 s-au decis să plece în căutarea unor salarii mai bune şi a unor clinici care să le permită profesarea meseriei la cele mai înalte standarde. "Noi nu interpretăm numărul mai mic de medici români veniţi în Germania ca fiind o îmbunătăţire a situaţiei din România sau un indicator pentru scăderea dorinţei de a emigra, ci pur şi simplu ca pe consecinţa unei saturări a pieţei germane", afirma Thomas Wendel, directorul firmei germane de recrutare tw.con.

Cele mai bune condiţii, în Franţa şi Marea Britanie

Întrebat de această scădere, preşedintele Colegiului Medicilor din România ne-a explicat că motivele sunt reprezentate în principal de condiţiile mai bune oferite de piaţa din Marea Britanie şi Franţa. În plus, în Germania sunt şi o serie de medici care lucrează pe termen limitat, care nu se retrag din Colegiul Medicilor din România şi nu apar înregistraţi în Germania.
În plus, legat de declaraţiile autorităţilor privind majorarea veniturilor medicilor, Vasile Astărăstoaie ne-a spus că medicii nu sunt mai optimişti, ci că sunt îngrijoraţi şi iritaţi de campaniile duse împotriva lor, iar până în prezent în afară de bursele pentru rezidenţi veniturile la ceilalţi nu au crescut.
Potrivit acestuia, fenomenul migrării poate fi stopat prin respect faţă de medici, încetarea campaniei împotriva lor şi reducerea birocraţiei din sistem.

Pe ultimele locuri în Europa

Un raport al Comisiei Europene arată că România are printre cei mai puţini medici din Europa, cu doar 2,4 medici la o mie de locuitori, faţă de 3,4 medici la mia de locuitori, cât este media în Uniunea Europeană.
Grecia oferă cel mai mare număr de medici pe cap de locuitor din Europa, cu 6,13 medici la o mie de locuitori. Numărul scăzut de medici din România este explicat prin exodul acestora către ţările mai dezvoltate, cum sunt Germania, Marea Britanie şi Franţa.

Sute de medici nu pot să intre pe piaţa muncii

O altă problemă cu care se confruntă medicii din România este reprezentată de ocuparea unui post după terminarea rezidenţiatului. Astfel, din cauza birocraţiei câteva sute de medici care au terminat rezidenţiatul nu pot să intre pe piaţa muncii, pentru că eliberarea unor documente necesare obţinerii certificatelor de liberă practică este întârziată
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
  Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

  Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
  POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

  decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Auto

  Extern

  Gadgeturi