Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Petrom a încasat prima lovitură fiscală

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Schimbarea modului de calcul al accizei de la 1 ianuarie şi taxa pe stâlp au afectat profitul companiei
Şi rezultatele următoare ale Petrom vor avea de suferit, ţinând cont că de la 1 aprilie s-a aplicat noua acciză de 7 eurocenţi
Cu toată această "povară fiscală", profitul net atribuibil acţionarilor a fost de puţin peste 1 miliard de lei, în primele 3 luni


Grupul Petrom, obişnuit să raporteze trimestru după trimestru profituri-record, a încasat prima lovitură fiscală, în primul trimestru din acest an. Compania a raportat pentru primele trei luni din 2014 un profit mai mic, rezultatele fiind afectate de povara fiscală mai mare şi de mediul de piaţă deteriorat.
Astfel, în perioada analizată, profitul net atribuibil acţionarilor companiei a scăzut cu 19%, la 1,075 miliarde lei, faţă de 1,33 miliarde lei, în primul trimestru din 2013, în timp ce costurile de producţie au avansat cu 14%, în principal din cauza impozitului pe construcţii special, cunoscut sub numele de taxa pe stâlp. Potrivit estimărilor făcute de Petrom la începutul lui 2014, această taxă va ajunge la 70-100 milioane dolari pentru întreg anul.
Pe lângă taxa pe construcţii speciale, de la 1 ianuarie s-a modificat modul de calcul al accizei la carburanţi (ceea ce a determinat o scumpire a carburanţilor cu aproape 10 bani pe litru), dar veniturile pe acest segment ale companiei nu s-au redus.
Asta nu este însă tot, a doua lovitură va veni în al doilea trimestru, ţinând cont de faptul că de la 1 aprilie se aplică noua acciză la combustibil, de 7 eurocenţi, care, după cum estimau analiştii din industrie, va duce la o scădere a vânzărilor de carburanţi cu 1-3%.
Reprezentanţii Petrom se plâng acum de povara fiscală din ţara noastră, însă în ultimele trimestre, compania a raportat profituri-record, în timp ce specialiştii din domeniu spuneau că acest lucru este "normal" ţinând cont de faptul că România oferă un climat bun pentru ca astfel de companii să aibă profituri-record, mai ales prin nivelul extrem de mic al redevenţelor şi prin faptul că piaţa de carburanţi nu este reglementată cum ar trebui, existând un monopol şi înţelegeri privind preţurile.

Marjele de rafinare şi volumele din marketing - sub presiune

Reprezentanţii Petrom atrag atenţia în raportul financiar că "marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse, precum şi ca efect al slabei revigorări economice din regiunea în care ne desfăşurăm activitatea". În plus, reprezentanţii companiei spun că creşterile accizelor din ianuarie şi aprilie 2014 vor exercita o presiune suplimentară asupra volumelor vânzărilor din marketing în România.
De asemenea, grupul precizează că în ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, vor avea discuţii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor şi măsurile de impozitare extraordinară introduse la începutul anului 2013, care se vor aplica până la sfârşitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor financiare.
"Mai mult decât atât, vom continua discuţiile cu autorităţile române pentru a obţine un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor", spun reprezentanţii companiei.
Aceştia mai menţionează că având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor Petrom. "Acestea afectează atât oferta, cât şi cererea de piaţă, şi au impact asupra rezultatelor financiare şi performanţei operaţionale ale companiei. Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, introdus în ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii", se arată în raportul financiar făcut public ieri. 
De asemenea, pe piaţa locală a gazelor şi energiei electrice Petrom anticipează o cerere scăzută în continuare, iar pe piaţa de electricitate estimează că preţurile vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.

Creştere de 14% a costurilor de producţie

În primul trimestru, preţul la ţiţei a rămas favorabil, preţul mediu al ţiţeiului Ural înregistrând valoarea de 107,42 USD /bbl, în scădere cu 4% comparativ cu T1/13, iar preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut tot cu 4%, până la 95,54 USD /bbl.
EBIT-ul excluzând elementele speciale a scăzut cu 3%, la 1,372 milioane lei, în special din cauza vânzărilor de ţiţei mai mici, a amortizării crescute şi a costurilor de operare ridicate, compensate doar parţial de creşterea vânzărilor de gaze şi de scăderea cheltuielilor de explorare. Acestea din urmă au scăzut cu 77% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când au reflectat achiziţia de seismică 3D din Marea Neagră şi două sonde de explorare onshore, care nu au avut succes. EBIT-ul raportat a avut aceeaşi valoare ca şi EBIT-ul excluzând elementele speciale, în T1/14 neînregistrându-se elemente speciale.
Costurile de producţie ale Grupului, exprimate în USD/bep, au crescut cu 14%, în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea USD faţă de RON) şi a volumelor mai mici de producţie disponibile pentru vânzare. În România, costurile de producţie exprimate în USD/bep au crescut cu 16%, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 14% faţă de T1/13, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcţii.
Investiţiile de explorare au scăzut cu 47%, cheltuielile mai mici cu achiziţia de seismică fiind doar parţial compensate de creşterea costurilor de foraj capitalizate
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
  Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

  In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Util

  Gadgeturi