Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Profitul net al Petrom a scăzut cu o cincime în T1. Gheorghe: Performanța financiară reflectă povara fiscală mai mare și mediul de piață deteriorat.

Actualitate Companii - Curierul National
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Costurile de producţie exprimate în USD/bep au crescut cu 16%, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcţii

Investiţiile de explorare au scăzut cu 47%, cheltuielile mai mici cu achiziţia de seismică fiind doar parţial compensate de creşterea costurilor de foraj capitalizate

Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 181,8 mii bep/zi (din care 171,6 mii bep/zi în România), iar producţia totală a fost de 16,4 mil bep

Profit net atribuibil acționarilor OMV Petrom a scăzut în primul trimestru la 1,075 mld. Lei, față de 1,33 mld. lei în T1 2013, reflectând o scădere cu 19%, a anunțat astăzi compania.

„Performanţa noastră financiară din T1/14 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

În T1/14, preţul la ţiţei a rămas favorabil, preţul mediu al ţiţeiului Ural înregistrând valoarea de 107,42 USD /bbl, în scădere cu 4% comparativ cu T1/13. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut tot cu 4%, până la 95,54 USD /bbl.

EBIT-ul excluzând elementele speciale a scăzut cu 3%, la 1.372 mil lei, în special din cauza vânzărilor de ţiţei mai mici, a amortizării crescute şi a costurilor de operare ridicate, compensate doar parţial de creşterea vânzărilor de gaze şi de scăderea cheltuielilor de explorare. Acestea din urmă au scăzut cu 77% comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent, când au reflectat achiziţia de seismică 3D din Marea Neagră şi două sonde de explorare onshore, care nu au avut succes. EBIT-ul raportat a avut aceeaşi valoare ca şi EBIT-ul excluzând elementele speciale, în T1/14 neînregistrându-se elemente speciale.

Costurile de producţie ale Grupului, exprimate în USD/bep, au crescut cu 14%, în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea USD faţă de RON) şi a volumelor mai mici de producţie disponibile pentru vânzare. În România, costurile de producţie exprimate în USD/bep au crescut cu 16%, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 14% faţă de T1/13, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcţii.

Investiţiile de explorare au scăzut cu 47%, cheltuielile mai mici cu achiziţia de seismică fiind doar parţial compensate de creşterea costurilor de foraj capitalizate.

În T1/14, programul de foraj a inclus 18 sonde noi în România, comparativ cu 44 sonde noi în T1/13. Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 181,8 mii bep/zi (din care 171,6 mii bep/zi în România), iar producţia totală a fost de 16,4 mil bep, uşor sub nivelul din T1/13, reflectând scăderea producţiei din Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 15,44 mil bep, cu 1% peste nivelul de 15,35 mil bep înregistrat în T1/13. Producţia internă de ţiţei a fost de 7,01 mil bbl,  aproximativ la acelaşi nivel din T1/13 (7,03 mil bbl), în timp ce producţia internă de gaze a crescut cu 1,4%, la 8,4 mil bep, susţinută în principal de sondele noi productive în zăcămintele Totea şi Mamu.

În Kazahstan, producţia de ţiţei şi gaze a fost de 0,92 mil bep, cu 17% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2013, reflectând declinul natural al zăcămintelor cheie, precum şi dificultăţi de ordin tehnic (limitările generate de gazele asociate şi producţia de apă).

Volumul vânzărilor a scăzut cu 1% faţă de T1/13, în special din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei în România şi Kazahstan.


Petrolul va fi tot peste 100 de dolari pe baril, cererea va rămâne scăzută pe gaze şi electricitate

Estimăm că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menţine peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals va continuă să fie mic, se arată în comunicatul Petrom.

Pe piaţa locală a gazelor şi energiei electrice anticipăm o cerere scăzută în continuare. Creşterile de preţ pentru gazele din producţia internă, programate pentru ianuarie şi aprilie, au fost implementate conform planului. Deşi încă două măriri sunt prevăzute în calendarul de liberalizare a preţului la gaze pentru lunile iulie şi octombrie 2014, autorităţile iau în considerare o potenţială devansare a termenului pentru dereglementarea preţurilor aferente sectorului non-casnic şi stabilirea de cote obligatorii de gaze spre a fi vândute pe platformele centralizate, notează sursa citată.

Pe piaţa de electricitate estimăm că preţurile vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.

Marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse, precum şi ca efect al slabei revigorări economice din regiunea în care ne desfăşurăm activitatea. Creşterile accizelor din ianuarie şi aprilie 2014 vor exercita o presiune suplimentară asupra volumelor vânzărilor din marketing în România.

În ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, anticipăm discuţii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor şi măsurile de impozitare extraordinară introduse la începutul anului 2013, care se vor aplica până la sfârşitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare. Mai mult decât atât, vom continuă discuţiile cu autorităţile române pentru a obţine un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor.

Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor Petrom. Acestea afectează atât oferta, cât şi cererea de piaţă şi au impact asupra rezultatelor financiare şi performanţei operaţionale ale companiei. Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, introdus în ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii.

1,3 mld euro pentru investiţii

Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 mld euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep); 

 

 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dan:
  omv petrom sa calculeze si profitul scurs pe divers e cai la omv austria ,si atunci sa vezi profit sa ai titei la preluctat cu 20dolari barilul este trai cum numai inRomania mai exista
  2014-05-13, 14:14:08 (adresa: 82.137.14.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Real estate

Extern

Gadgeturi