Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Pachetul de bază din sănătate va fi introdus cu ochii închişi

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Deoarece au mai existat unele schimbări legislative care "au aruncat în aer" sistemul, reprezentanţii din sănătate au cerut ca introducerea pachetului de bază să fie testată printr-un proiect-pilot
Răspunsul venit şi de la preşedintele CNAS, şi de la ministrul Sănătăţii a fost unul negativ


În condiţiile în care au existat unele schimbări legislative care "au aruncat în aer" sistemul de sănătate, reprezentanţii din sistemul de sănătate au solicitat ca introducerea pachetului de servicii medicale de bază să se testeze printr-un proiect-pilot.
Răspunsul venit şi de la preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi de la ministrul Sănătăţii a fost unul negativ. "Nu există nicio temere că pachetul de bază nu va răspunde nevoilor pacienţilor", a spus preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, explicând că nu se pune problema să se facă un astfel de proiect- pilot pentru că nu ar fi justificat în condiţiile în care pachetul este echilibrat.
În schimb, ministrul Nicolae Bănicioiu a explicat exact de ce nu se poate face un proiect-pilot privind introducerea pachetului. "Introducerea pachetului de bază în 2014 a reprezentat o asumare cu instituţiile internaţionale", a afirmat ministrul.
Solicitarea reprezentanţilor din sistem a fost făcută ieri, la Ministerul Sănătăţii, unde a avut loc dezbaterea publică privind proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015.
Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus că unele aspecte privind pachetul de bază şi contractul cadru au fost rezolvate, însă încă există anumite dificultăţi.

Există un scepticism în ceea ce priveşte legislaţia

Astfel, potrivit ei, pentru a nu arunca în aer o ţară întreagă trebuie implementat înainte un proiect-pilot privind pachetul de bază pentru că există un scepticism în ceea ce priveşte legislaţia.
Printre alte probleme ridicate de medicii de familie se numără faptul că timpul acordat pacienţilor este redus din cauza birocraţiei şi că Sistemul Informatic Unic Integrat nu funcţionează aşa cum ar trebui.
Legat de problema birocraţiei, preşedintele CNAS a afirmat că medicii de familie vor putea face raportări şi facturări electronice, fapt care le va uşura munca, iar în legătură cu faptul că SUIU nu merge cum trebuie, Radu Ţibichi a spus că atât se poate oferi la ora actuală. "Nu vă opreşte nimeni să actualizaţi zilnic programul", a continuat acesta.
Nicolae Bănicioiu a mai precizat că se mai pot face completări şi modificări ale legislaţiei. "Înţeleg că există neîncredere, vă rog să o spulberaţi.
Mai putem face completări şi modificări", a spus ministrul.

Preşedintele CNAS: Atât ne permitem

În ceea ce priveşte solicitările făcute de participanţii la întâlnire, acestea au fost bine primite, cu excepţia celor care aveau la bază alocarea de fonduri suplimentare.
Astfel, preşedintele CNAS a repetat, de fiecare dată când cineva aducea în discuţie orice subiect legat de bani, că "atât ne permitem".
Prima dintre solicitări a venit din partea sindicatului Solidaritatea Sindicală care cerea creşterea fondurilor decontate pentru consultaţii medicale care în momentul actual sunt de 15 ori mai mici  decât costul real. "Bugetul CNAS nu ne permite", a fost răspunsul preşedintelui Casei. Acesta a explicat că niciodată un sistem social nu îşi va permite să deconteze serviciile la nivelul preţurilor din sistemul privat, dar că se are în vedere creşterea acestor tarife odată cu creşterea controlului. "Deocamdată atât ne permite", a spus Radu Ţibichi.
După aceea, a urmat o altă solicitare făcută de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, care viza majorarea plafonului de 330 lei pentru unele reţete compensate măcar până la 380 lei, în condiţiile în care această sumă este aceeaşi din anul 2009, iar acum pentru unele boli costul tratamentului depăşeşte această sumă.
Răspunsul preşedintelui CNAS a fost acelaşi: "Bugetul nu ne permite să majorăm plafonul".

Rodica Tănăsescu a mai ridicat problema impunerilor de plată venite în urma unor controale ale Curţii de Conturi privind unele reţete eliberate unor pacienţi aflaţi internaţi.
"Suntem bombardaţi cu impuneri pentru fapte pe care nu le-am făcut din cauza unor deficienţe ale legislaţiei", a spus acesta, explicând că medicii sunt obligaţi să plătească pentru că au făcut ceea ce  trebuiau să facă şi au acordat reţete într-un mod corect.
Potrivit ei, medicii nu îşi permit să plătească pentru acele medicamente şi nici să dea pacienţii în judecată. "trebuie rezolvată problema creată de legislaţia neclară făcută de Ministerul Sănătăţii şi CNAS", a continuat reprezentantul medicilor de familie.

Asociaţiile de pacienţi au afirmat ieri că tot ce îşi doresc este stabilitate, pentru că de câţiva ani se tot schimbă ministrul Sănătăţii şi sunt renegociate mereu aceleaşi lucruri. "Pacienţii mor, ei nu au cum să aştepte ca noi să renegociem cu alt ministru", a spus un reprezentant al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. 
 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
  Mașinile diesel, interzise OFICIAL

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  1..6,ai fost pestele?? ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Gadgeturi