Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Constructorii străini vânează muncitorii şi nu firmele româneşti

Actualitate Companii - Adrian Ungureanu / adrian.ungureanu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Muncitorii români sunt racolaţi prin firme de recrutare, ademeniţi de salarii şi condiţii mai bune decât în România
În schimb constructorii autohtoni rămân fără muncitorii calificaţi


Firmele de construcţii din România sunt afectate de migraţia muncitorilor către ţările din vestul Europei, iar o practică din ce în ce mai utilizată şi care accentuează deficitul de forţă de muncă este cea de recrutare prin firme specializate angajate de constructorii străini.
Consiliul Economic şi Social European (CESE) derulează o investigaţie privind detaşarea şi relocarea forţei de muncă din mai multe domenii dinspre ţările din Europa de Est către statele membre vestice, iar în urma consultărilor cu  reprezentanţii locali ai firmelor de construcţii din România a reieşit faptul că sectorul de construcţii local suferă tot mai mult din cauza migraţiei forţei de muncă şi din cauza recrutărilor, în condiţiile în care piaţa locală a devenit aglomerată de constructorii străini şi a fost afectată de criza din ultimii ani. "Piaţa de construcţii din România s-a confruntat cu o scădere continuă. Dacă în 2008 sectorul performa la 15,3 miliarde de euro şi aveam 45.000 de angajaţi, acum sectorul a scăzut la 9,3 miliarde de euro şi circa 35.000 de angajaţi. În ultimii ani, ne-am confruntat, pe deoparte, cu o prezenţă din ce în ce mai consistentă a antreprenorilor din construcţii europeni, care au venit după fondurile europene oferite Guvernului României după aderarea la spaţiul comunitar. Pe de altă parte ne-a confruntat cu un contracurent, în sensul că muncitorii români au fost atraşi de antreprenorii din construcţii în ţările vestice", a detaliat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), în timpul întâlnirii cu delegaţia CESE, care derulează investigaţia în 6 ţări din regiune.
Acesta a mai spus că una din cele mai importante probleme a fost pierderea forţei de muncă, muncitorii fiind pe deoparte atraşi de salariile din ţările vestice, iar pe de altă parte chiar au fost recrutaţi de companiile din străinătate. "Muncitorii sunt recrutaţi din ţări precum România, Bulgaria, Ungaria sau Polonia şi pentru companii din ţări precum Belgia, Germania, Italia şi Spania şi sunt sute de mii de muncitorii români care lucrează în construcţii în aceste ţări. Acest curent a afectat chiar şi activităţile firmelor străine care au venit în România, pentru că nu-şi mai permit să investească într-un muncitor, dacă ştie că în câteva luni acesta poate pleca în altă ţară. România şi-a pierdut încrederea în ceea ce priveşte investiţia în resursa umană", a mai spus Plosceanu.

Plosceanu: Nu putem înlocui forţa de muncă pierdută, cu muncitori din China sau India

Acesta a mai dezvăluit delegaţiei CESE că un constructor din Belgia şi-a făcut firmă de recrutare în România.
"Avem şi un caz  de contract, în care un constructor flamand a venit şi ne-a cerut să-l ajutăm cu muncitori. Le-am spus că le putem oferi firme, nu muncitori. Reacţia a fost simplă, şi-au înfiinţat firmă specializată care să recruteze muncitori din România şi Polonia. Aceste practici ne afectează competitivitatea, pentru că noi nu putem înlocui această forţă de muncă pentru că bazinul nostru de recrutare nu poate să fie decât în estul Europei. Şi nu dorim să rezolvăm această problemă angajând muncitori din India, Pakistan sau China", a mai spus preşedintele ARACO.
Plosceanu a mai spus că dorinţa reprezentanţilor din sectorul de construcţii din România este aceea ca firmele de construcţii din străinătate să subcontracteze părţi din proiectele pe care acestea le au prin angajarea de firme de construcţii şi nu prin recrutarea de muncitori.
Acesta a mai explicat că sunt şi companii din străinătate care recurg la subcontractarea de firme, un exemplu fiind cel al companiilor din Germania care a solicitat firme româneşti, dar exemplele pozitive sunt mult mai puţine decât cele negative.

CESE vrea să vadă cum afectează migraţia forţei de muncă ţările din estul Europei

Preşedintele Secţiuni pentru pieţe unice, producţie şi consum din cadrul Consiliului Economic şi Social al Europei, Martin Siecker a spus că investigaţia a început la solicitarea noului preşedintele al CESE, în primăvara anului trecut, iar obiectivul este analiza impactului relocării forţei de muncă din ţările din Europa de Est. "Am discutat mai întâi cu reprezentanţii organizaţiilor europene şi am identificat trei domenii care se confruntă cu astfel de probleme, iar acestea sunt construcţiile, procesarea cărnii şi transporturile. Am vrut să vedem care sunt toate problemele care afectează aceste sectoare, am discutat atât cu reprezentanţi europeni ai sindicatelor cât şi ai patronatelor, după care am trecut la faza discuţiilor cu reprezentanţii din fiecare ţară, pentru a identifica probleme specifice şi care ar fi soluţiile pentru ele. România este a cincea ţară analizată, iar pe 20 martie vom fi în Varşovia (Polonia), iar în aprilie sperăm să prezentăm raportul. Problemele sunt cam aceleaşi în toate ţările în care am fost, dar există şi diferenţe determinate de cultura fiecărei ţări. Cea mai mare problemă este exploatarea forţei de muncă, ceea ce duce la o competitivitate redusă. Companiile care îşi respectă angajaţii au rezultate mai bune", a explicat pentru Curierul Naţional, Martin Siecker
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
  “Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

  Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
  Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Curierul contabilului

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi