Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Profit record pentru Petrom. Actionarii au de primit peste 1 mld. de euro

Actualitate Companii - Curierul National
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Petrom a înregistrat anul trecut profit de aproape 1,1 miliard de euro, profitul CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A, excluzand elementele speciale  crescând cu 13% anul trecut la 4.869 mii lei. 

Din cele 1,085 miliarde euro profit atribuibil acționarilor, compania cu deținere majoritară la Petrom, OMV, va primi circa 553 milioane euro, iar statul român și Fondul Proprietatea, care au fiecare câte 20% vor primi câte 217 milioane euro. Restul acționarilor, care au în total 9,35% din SNP vor împărți aproximativ 100 mil. euro.

In 2012, actionarii Petrom au incasat putin sub 1 miliard euro, in raportul financiar al companiei precizandu-se ca profitul CAA atribuit actionarilor a fost de 4.307 mii lei.   
„In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la 
electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A, in raportul financiar al companiei.
Anul trecut, pretul mediu al titeiului Ural a scazut cu 2% comparativ cu 2012, la 108,30 USD/bbl. Pretul mediu realizat la titei la nivel de Grup a fost de 96,85 USD/bbl, inregistrand o crestere de 3% comparativ cu 2012.
Compania a mai anuntat ca in 2013 nu au fost contractate instrumente de acoperire a riscurilor, in timp ce impactul acestor instrumente in anul 2012 a fost de -394 mil lei. 
EBIT-ul excluzand elementele speciale a scazut cu 4%, la 5.542 mil lei, in principal din cauza efectelor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea USD fata de RON), precum si a cresterii cheltuielilor cu amortizarea. 
EBIT-ul raportat a ajuns la 5.529 mil lei, inregistrand o crestere de 1% fata de 2012, datorita elementelor speciale mai mici.
Rezultatul din 2012 a reflectat elemente speciale nete in valoare de -287 mil lei, preponderent legate de litigiul din Kazahstan pentru creante neincasate. 
Costurile de productie ale Grupului, exprimate in USD/bep, s-au situat la 15,45 USD/bep, nivel similar celui din 2012, in pofida efectelor nefavorabile ale cursului de schimb si scaderii usoare a vanzarilor in Kazahstan. 
In Romania, costurile de productie exprimate in USD/bep s-au situat la un nivel similar celui din 2012, iar cele exprimate in RON au scazut cu 4%, la 49,76 lei/bep, in principal datorita managementului strict al costurilor si cresterii productiei disponibile pentru vanzare. 
Investitiile de explorare au ajuns la 453 mil lei si includ, in cea mai mare parte, campaniile 3D seismice efectuate in Marea Neagra si cheltuielile pentru forajul a cinci sonde de explorare onshore.
 
Cu toate acestea, investitiile de explorare au scazut cu 14% comparativ cu 2012, care a reflectat costurile aferente forajului sondei de explorare Domino-1. Cheltuielile de explorare au atins nivelul de 423 mil lei in 2013, inregistrand o crestere de 29%, cauzata in principal de renuntarea la cateva perimetre de explorare si de cheltuielile mai mari pentru forajul de explorare. 
In 2013, productia de titei, gaze si condensat la nivel de Grup a totalizat 66,64 mil bep, la acelasi nivel cu 2012. 
In Romania, productia totala de titei, gaze si condensat a crescut la 62,5 mil bep, cu 0,26% peste nivelul inregistrat in anul precedent. Productia interna de titei a fost de 28,6 mil bbl, la fel ca si in 2012, proiectele si programele de reparatii capitale contrabalansand efectele declinului natural.
 
Productia de gaze a avansat cu 1% 
 
Productia interna de gaze a ajuns la 33,9 mil bep, inregistrand o crestere de 1% comparativ cu anul 2012. 
Volumele de vanzari ale Grupului s-au situat la un nivel similar celui din 2012. 
La 31 decembrie 2013, rezervele totale dovedite de titei si gaze ale Grupului Petrom erau de 728 mil bep (Romania: 707 mil bep), in timp ce rezervele dovedite si probabile de titei si gaze se situau la un nivel de 1.025 mil bep (Romania: 977 mil bep). Rata medie de inlocuire a rezervelor la nivel de Grup, calculata pe ultimii trei ani, a fost 48% in 2013 (2012: 61%); in Romania aceasta a fost tot 48% (2012: 61%). Pentru anul 2013, calculat individual, rata de inlocuire a rezervelor la nivel de Grup a fost de 31% (2012: 44%), in Romania aceasta situandu-se la nivelul de 32% (2012: 42%), in principal ca urmare a sondelor de explorare si evaluare si a studiilor de zacamant realizate.
”In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014. Din momentul privatizarii, am asigurat dezvoltarea companiei noastre si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat. Continuarea acestei povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere.”, a mai spus Mariana Gheorghe.  
 
Scadere a EBIT-ul cu 4%, in trimestrul 4

In trimestrul al patrulea din 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, EBIT-ul excluzand elementele speciale a scazut cu 4%, la 1.274 mil lei, in principal din cauza efectelor nefavorabile ale cursului de schimb si amortizarii crescute, în timp ce productia de hidrocarburi a Grupului a scazut usor, cu 1%, din cauza volumelor de productie mai mici din Kazahstan 
Deprecierea si costurile de operare mai mari au fost partial contrabalansate de catre efectul pozitiv al liberalizarii pretului la gaze si de cheltuielile de explorare mai mici. EBIT-ul raportat a scazut cu 1% fata de T4/12, reflectand elemente speciale in valoare de -9 mil lei. 
In aceasta perioada, pretul la titei a ramas favorabil, pretul mediu al titeiului Ural scazand usor, la 108,90 USD/bbl. 
Pretul mediu realizat la titei a crescut cu 4%, ajungand la 97,79 USD/bbl. 
Costurile de productie ale Grupului, exprimate in USD/bep, au crescut cu 13%, in principal din cauza efectului negativ al cursului de schimb (deprecierea USD fata de RON) si a unor cheltuieli nerecurente. In Romania, costurile de productie exprimate in USD/bep au crescut cu 14%, iar cele exprimate in RON/bep au crescut cu 7% comparativ cu T4/12. Aceasta crestere a fost cauzata de costuri mai mari cu serviciile, precum si de cheltuieli nerecurente privind revizuirea provizioanelor aferente beneficiilor pentru pensionare. 
Investitiile de explorare au scazut cu 54%, in principal ca efect al cheltuielilor mai mici cu achizitia de seismica, partial compensate de forajul unei sonde de explorare onshore. Cheltuielile de explorare au scazut cu 56%, de asemenea ca efect al reducerii cheltuielilor cu achizitia de seismica. 
In T4/13, programul de foraj a inclus 38 de sonde noi in Romania, comparativ cu 34 sonde noi in T4/12. Productia zilnica de hidrocarburi a Grupului a fost de 181,1 mii bep (din care 170,4 mii bep/zi in Romania), iar productia totala s-a situat la 16,7 mil bep, usor sub nivelul din T4/12 (16,8 mil bep). In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 15,7 mil bep, similar cu nivelul din T4/12, fiind sustinuta in principal de lucrarile de reparatii capitale si de foraj. 
 
 

 
 • Currently 3.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CANCER : BOALĂ INCURABILĂ !!! ...
  ANI a descoperit conflicte de interes in randul functionarilor publici

  AICI "JOACĂ ,, BANUL : LAC SĂ FIE BROAȘTE SE AD ...
  Monopol pe piaţa energiei

  Pt. ,, TRANSPARENȚA ÎN LUME ' CU HOȚIILE LA VED ...
  Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

  Cu 1200 de morți A ÎMPUȘCAT ȘI " justiția ,, ...
  Ion Iliescu, aşteptat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

  CFR CALATORI sa cumpere vagoane second hand din ta ...
  Întârzierile cumulate CFR în 2017: 9 ani!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata artei

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi