Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (27) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
w

« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Rămân cabinetele medicale şcolare fără medici?

Actualitate Companii - Andreea Stoica / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-09-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri: Importanţa medicului şcolar în colectivităţile de copii şi tineri este incontestabilă
La începutul lunii, ministrul Sănătăţii spunea că el crede că în cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, care poate fi făcută şi de asistenţi medicali, fără medici


După ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat că în cabinetele medicale şcolare nu ar fi nevoie neapărat de medici, Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri precizează că importanţa medicului şcolar în colectivităţile de copii şi tineri este incontestabilă, mai ales în condiţiile în care acestea se confruntă cu o patologie în creştere, cu comportamente cu risc pentru starea de sănătate, iar agresivitatea şi violenţa în şcoli nu mai sunt aspecte de neglijat.
"Dorim să subliniem că medicul şi asistenta medicală din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ formează o echipă, cu atribuţii bine stabilite legislativ, iar în România statutul asistentului medical nu permite desfăşurarea de activităţi medicale independente specifice medicinei şcolare, fără supravegherea medicului", a declarat într-un comunicat de presă Daniela Rajka, vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri.
La începutul acestei luni, ministrul Nicolăescu a declarat că el crede că în cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, iar aceasta poate fi făcută şi de către asistenţi medicali, fără medici.

O reţea de medicină şcolară funcţională

Reprezentanţii Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri au explicat că în România există o reţea de medicină şcolară funcţională la nivel naţional, în mediul urban, reţea în care sunt încadraţi medici foarte bine pregătiţi profesional, aceştia fiind în proporţie de 80% medici specialişti şi primari de medicină generală/medicină de familie. Mulţi dintre ei sunt de formaţie pediatrică şi/sau competenţă de medicină şcolară, iar activitatea personalului medico-sanitar din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ nu se suprapune peste activitatea medicilor de familie, deoarece are acţiuni specifice atât în prevenţie (vaccinări, depistarea precoce a bolilor, supravegherea focarelor şi măsuri de urgenţă în cazul apariţiei de boli transmisibile în unităţile de învăţământ, educaţie pentru sănătate, supervizarea meniurilor  din grădiniţe şi cantine şcolare şi universitare, asigurarea asistenţei medicale la competiţiile sportive şi la examenele naţionale de admitere în liceu şi bacalaureat), cât şi în curativ (asigurarea primului-ajutor în urgenţe, consultaţii la cerere pentru elevii şi studenţii cu afecţiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice), ceea ce realizează o descongestionare a sistemului medical de urgenţe.
În plus, conform acestora, cabinetele de medicină dentară din şcoli şi universităţi - prin medicii dentişti - sunt singurele care, în acest moment, asigură asistenţă stomatologică gratuită copiilor şi tinerilor.
"Ne exprimăm, în acelaşi timp, speranţa că dialogul între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii medicilor şcolari şi Autorităţile administraţiei publice locale va oferi  soluţii prin care medicii şcolari să-şi poată  desfăşura în continuare activitatea, iar starea de sănătate a copiilor şi tinerilor să nu aibă de suferit", conform sursei citate.


Aşezarea medicinei comunitare şi şcolare

În urmă cu două săptămâni, Eugen Nicolăescu declara că ministerul lucrează la un proiect de lege, prin care să se aşeze medicina comunitară şi medicina şcolară. Acesta preciza că modificările vor avea rolul de a clarifica mai multe aspecte: cum ar trebui să funcţioneze cabinetele şcolare, cum ar trebui să fie ele organizate, ce anume servicii trebuie să efectueze.
"Noi credem că în cabinetele şcolare ar trebui să se efectueze în special prevenţia. Şi atunci sigur că, făcând prevenţie, putem s-o facem şi cu asistenţi medicali pregătiţi special pentru aşa ceva. De aceea am şi spus că până la sfârşitul anului încercăm să facem modificare legislativă, ca după aceea să facem aşezarea în teritoriu, să aşezăm bugetarea, să încercăm să facem programele de pregătire profesională cu Ordinul Asistenţilor. Deci, e o etapă destul de îndelungată, dar necesară. Mi-e greu să vă spun astăzi când. Dar anul viitor va fi anul de aşezare a tuturor acestor componente", spunea Eugen Nicolăescu
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Oferta speciala lucru la domiciliu: cautam persoan ...
  Cât importante sunt firmele cu capital danez şi chinezesc pe piaţa locală a cărnii de porc

  BRAVO CEAUSESCU, AI FOST MAI TARE CA KEOPS ! ...
  Palatul Parlamentului depăşeşte piramida lui Keops

  De ce nu informati bucurestenii ca aceasta miscare ...
  Primaria Capitalei va prelua initiativa proiectului de regenerare urbana Esplanada

  in clampania electorala, furea a promis solemn ca ...
  Firea vrea să transforme pavilionul Romexpo în sală multifuncțională

  ai chef de niste despaduriri, fa doina?! ...
  Peste 16.000 de cetățeni cer protejarea Inspectorului Pădurii

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate