Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

ARBACS: Celulele stem nu sunt un panaceu. Unele companii vând speranţe deşarte

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-06-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Promovarea serviciilor oferite de băncile de celule stem trebuie să fie exactă, nu trebuie să inducă în eroare sau să ofere exagerări şi minciuni
Există cazuri în România în care pacienţii sunt induşi în eroare prin promovarea unor informaţii eronate sau incomplete
Piaţa de celule stem din România se ridică la circa 10 milioane de euro, până în prezent efectuându-se 100.000 de recoltări


Unele companii care recoltează celule stem "vând speranţe deşarte", existând cazuri în România în care pacienţii erau induşi în eroare prin promovarea unor informaţii eronate sau incomplete, atrage atenţia Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS). "Celulele stem nu sunt un panaceu. Au existat situaţii în care nu s-a promovat doar adevărul şi s-au vândut promisiuni deşarte", a declarat, ieri, Bogdan Ivănescu, vicepreşedinte al ARBACS, în cadrul unei conferinţe de presă în care Asociaţia a lansat un Cod de etică profesională în domeniul celulelor stem.
Acesta a dat exemplul unei familii căreia i s-a promis că recoltarea de celule stem la naştere va duce la vindecarea celuilalt copil care suferea de o afecţiune. "Acum câteva luni de zile am auzit un caz în care unei gravide i s-a promis că dacă semnează contractul cu una dintre băncile de celule stem din ţară copilului mai mare care suferea de o formă de leucemie i se va vindeca afecţiunea", a declarat Bogdan Ivănescu.
"Nu i s-a specificat însă că nivelul de compatibilitate între fraţi este de aproximativ 50%", a completat acesta, explicând că dacă se va dovedi că nu se poate realiza transplantul, pe lângă decepţia suferită de familie se pierde şi încrederea în piaţă şi în companii, în general, nu doar asupra acelei bănci.
"Este o promisiune exagerată. Asta încercăm noi să evităm prin intermediul acestei Asociaţii", a declarat Tudor Panu, preşedinte al ARBACS.

"Într-o piaţă confuză, nimeni nu are încredere"

Dorin Pîrciog, vicepreşedinte al Asociaţiei, a spus că, de asemenea, s-a promis că celulele stem vindecă diabetul sau cancerul, în general, pe lângă cele din terapia standard cu celule stem.
"Lansarea codului de etică profesională ajută la reglementarea şi maturizarea pieţei. Scopul este informarea corectă a familiilor. Promovarea serviciilor oferite de băncile de celule stem trebuie să fie exactă, nu trebuie să inducă în eroare sau să ofere exagerări şi minciuni", a explicat Tudor Panu.

Preşedintele ARBACS a mai declarat că, într-o piaţă confuză, nimeni nu are încredere. "În cazul în care se descoperă o neregulă, Asociaţia sesizează autorităţile", a completat acesta.
Conform reprezentanţilor Asociaţiei, începând cu anul 2010 piaţa celulelor stem din România a început să fie atractivă atât pentru companiile internaţionale, cât şi pentru investitorii români.

100.000 de recoltări

Per total, până în prezent, au fost recoltate celule stem la aproximativ 100.000 de naşteri, reprezentând 7% din totalul naşterilor. Piaţa de celule stem din România se ridică la circa 10 milioane de euro.
Preţurile pe piaţa locală pentru o recoltare de celule stem variază, în funcţie de schemele prezentate de firme, între 700 şi 1.100 euro, iar costurile de depozitare costă între 50 şi 100 de euro pe an. De asemenea, pacienţii pot opta pentru păstrarea grefelor în România sau în străinătate, existând însă o diferenţă de preţ.
Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) reprezintă 75% din piaţa celulelor stem din România şi a fost înfiinţată în anul 2012, la iniţiativa a trei companii de profil Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE.

Până în prezent s-a realizat transplant cu celule stem proprii, recoltate la naştere, în cazul unui singur pacient român care suferea de o afecţiune neurologică. Transplantul s-a efectuat în SUA, la Spitalul Universitar Duke.
Celule stem au fost recoltate la naştere de compania Cord Blood Center, iar terapia de care a beneficiat copilul este încă experimentală, dar şi-a dovedit utilitatea în diferite cazuri tratate în cazul spitalului american.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

  Bacovia,din regatul cel bacovian ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate