Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Garsonierele sunt încă scumpe

Actualitate Companii - Roxana Dimache / roxana.dimache@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2012-11-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Preţul mediu al unităţilor cu o cameră în oraşele mari din România este de circa 30.000 de euro
Capitala are cele mai scumpe garsoniere, cu un preţ mediu de 41.300 euro, pentru o suprafaţă utilă medie de 36 mp
Locuinţele mai ieftine sunt de regulă confort 2 sau 3, cu suprafeţe locuibile extrem de mici, chiar şi de 11 mp, aflate în zone periferice


Ultimii ani au adus scăderi semnificative pe piaţa rezidenţială, însă preţurile apartamentelor sunt în continuare nejustificat de mari. Aflaţi în plină criză financiară, reprezentanţii sectorului imobiliar, care s-au îmbogăţit ani la rând, s-au văzut nevoiţi să reducă din pretenţiile financiare, la fel cum s-a întâmplat şi cu proprietarii care au rămas cu apartamentele nevândute din cauza cerinţelor financiare nejustificat de mari. Cu toate acestea, garsonierele sau apartamentele sunt încă prea scumpe pentru puterea de cumpărare limitată a românilor, dar şi ţinând cont de costurile de construcţie a imobilelor.
Potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro privind garsonierele, preţul mediu de achiziţie pentru o locuinţă cu o cameră situată într-unul dintre marile oraşe ale ţării se situează în jurul pragului de 30.000 de euro. În Capitală, situaţia stă chiar şi mai rău. Bucureştiul are cele mai scumpe garsoniere, preţul mediu al unei asemenea unităţi locative fiind, în luna noiembrie, de 41.292 de euro, pentru o suprafaţă utilă medie de 36 de metri pătraţi. Există, însă, şi cazuri în care potenţialii cumpărători pot deveni proprietari chiar şi cu 15.000 de euro sau mai puţin, însă garsonierele respective nu sunt întotdeauna o soluţie viabilă. În mod firesc, cele mai accesibile locuinţe sunt garsonierele situate în blocuri foarte vechi, de regulă confort 2 sau 3, cu suprafeţe locuibile extrem de mici, chiar şi de 11 metri pătraţi, sau în zone periferice şi cu o reputaţie proastă.
"Cumpărătorii cu un buget limitat pot deveni proprietari chiar şi cu 15.000 de euro sau mai puţin. În mod firesc, cele mai accesibile locuinţe sunt garsonierele situate în blocuri vechi, de regulă confort  2 sau 3, însă, pe alocuri, în această marjă de preţ se încadrează şi apartamente monocamerale confort 1", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.
În Capitală, cea mai ieftină garsonieră scoasă la vânzare pe portalul imobiliare.ro este o proprietate executată silit, care are un preţ de pornire la licitaţie de aproape 6.000 de euro. Cu o suprafaţă utilă de aproximativ 29 de metri pătraţi, fără a include aici şi balconul. Locuinţa este situată în apropiere de Parcul Titan, pe strada Liviu Rebreanu, la etajul opt al unui bloc vechi cu 10 nivele.
Tot în zona Titan, un apartament, cu o cameră confort 2 de data aceasta, este scos la vânzare de către proprietar cu un preţ de 13.000 de euro. Locuinţa este renovată recent, are o suprafaţă utilă de 17 metri pătraţi şi este amplasată la etajul al doilea al unui imobil vechi cu cinci nivele.
O altă garsonieră de 17 metri pătraţi utili, situată de data aceasta în apropiere de Cora Pantelimon, are un preţ cerut de 13.400 de euro. Locuinţa este situată la etajul al treilea al unui bloc vechi cu patru nivele.
În zona Cotroceni, un apartament cu o cameră amplasat la mansarda unui imobil construit în 1940 poate fi achiziţionat cu 15.000 de euro. Locuinţa dispune de o suprafaţă utilă de 33 de metri pătraţi şi are nevoie de renovare.

În Cluj, un apartament monocameral costă 33.730 euro

În Cluj-Napoca, un apartament monocameral costă, în medie, 33.730 de euro, pentru o suprafaţă de 36 de metri pătraţi utili. Şi aici, însă, cumpărătorii cu buget limitat pot găsi locuinţe mult mai accesibile, dar acestea sunt semnificativ mai mici. În zona Gheorgheni, o garsonieră confort 3 de 11 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 12.500 de euro. Locuinţa este renovată şi se află la etajul al doilea din patru al unui bloc cu patru nivele construit înainte de 1990.
Pe de altă parte, o unitate locativă confort 2, amplasată de data aceasta în zona Mărăşti, poate fi achiziţionată cu un preţ de 18.000 de euro. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 16 metri pătraţi şi este amplasată la ultimul etaj al unui bloc vechi cu patru nivele.

Timişoara: preţul mediu pentru o garsonieră este 31.
387 euro


În Timişoara, preţul mediu pentru o garsonieră este de 31.387 de euro, la o suprafaţă utilă de 33 de metri pătraţi. Cu mai puţin de jumătate din această sumă, respectiv 12.000 de euro, poate fi cumpărată însă o locuinţă nou-construită situată în zona Lipovei, care se vinde complet mobilată şi utilată, dar care are o suprafaţă locuibilă extrem de mică, de doar 11 metri pătraţi.

În Constanţa şi Braşov,  preţurile sunt puţin sub 30.000 euro

În Constanţa, valoarea medie de achiziţie pentru o garsonieră este de 29.429 de euro (pentru 32 de metri pătraţi utili). În zona Inel II însă, o garsonieră de 12 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 8.800 de euro. Locuinţa se află la etajul al treilea al unui bloc vechi şi este renovată - dispune de parchet, gresie, faianţă, ferestre termoizolante, uşă metalică.
Pe de altă parte, un apartament monocameral cu o suprafaţă utilă de 20 de metri pătraţi are un preţ cerut de 10.000 de euro. Acesta este situat în zona CET, la primul etaj din patru al unui bloc construit înainte de 1990.
În aceeaşi zonă, o proprietate similară, cu o suprafaţă de 20 de metri pătraţi utili, dar amplasată la etajul al treilea, poate fi achiziţionată cu 13.000 de euro. Locuinţa este renovată.
În Braşov, preţul mediu al unei garsoniere scoase la vânzare pe imobiliare.ro se ridică, la nivelul lunii noiembrie, la 29.044 de euro, pentru 33 de metri pătraţi utili. În zona Craiter însă, o unitate locativă de 18 metri pătraţi utili are un preţ cerut de 8.500 de euro. Locuinţa este situată la ultimul etaj al unui bloc vechi cu trei nivele şi necesită demararea unor lucrări de renovare, potrivit anunţului de vânzare.
În zona Bartolomeu, un apartament cu o cameră şi o suprafaţă utilă de 28 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 12.000 de euro. Acesta este situat la parterul unui bloc cu patru etaje construit înainte de 1990.
În zona Nouă, o unitate locativă de 19 metri pătraţi costă 12.900 de euro. Proprietatea se află la parterul unui imobil cu patru etaje construit în 1980, este decomandată, renovată, iar blocul din care face parte este izolat termic.
În Iaşi, preţul mediu cerut pentru o unitate locativă de 34 de metri pătraţi este 28.228 de euro. În zona Baza III, o locuinţă monocamerală de 18 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 10.000 de euro, negociabil. Proprietatea este situată la etajul al doilea din patru al unui bloc vechi, a fost recent renovată şi este dotată cu un aparat de aer condiţionat.
La acelaşi preţ poate fi cumpărată şi o garsonieră de 17 metri pătraţi situată în zona Frumoasa. Locuinţa este recent renovată şi amenajată (dispune de gresie, faianţă, parchet, ferestre termoizolante) şi se vinde mobilată.

Revenire timidă pe piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară din România a înregistrat în luna octombrie o apreciere timidă, în contextul în care după trei luni consecutive de scădere, în octombrie s-a înregistrat o creştere a preţurilor apartamentelor în toate marile oraşe din România în afară de Timişoara.
Astfel, valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2% mai mare decât cea înregistrată în septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani. Însă, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din România au fost în octombrie  mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei. Practic, cu excepţia Timişoarei, apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară, tonul fiind dat însă de Braşov.
Această creştere, aproape liniară, se datorează faptului că octombrie a fost ultima lună în care proprietarii au putut cere mai mulţi bani, ţinând cont de faptul că venirea iernii va reduce tranzacţiile.
"După trei luni consecutive de scădere în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere, aproape liniară", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro
 
 • Currently 2.17/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.2 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pishpi:
  sunteti siguri ca dl erimescu nu mananca **** ? Aveti acolo in redactie un baiat care mai scrie corect despre ****ul din imobiliare, Adrian Panaite, ocazie cu care il si felicit! Restul sunteti niste belitori de manz cu erimescu al vostru cu tot! sa ma pish pe voi!
  2012-11-28, 15:15:27 (adresa: 196.3.50.*)
 2. de ioan:
  "valori minime record" Record fata de ce? De marea specula din 2008? Cred ca domnul Erimescu ar trebui sa studieze DEX-ul. Intelegem nevoia si actul de a mani****dar astfel de articole pur si simplu ne amuza. Incercati mai bine totusi.
  2012-11-28, 16:19:23 (adresa: 213.233.103.*)
 3. de angel:
  Faceti referire la spusele marelui doctor in economie dl. Erimescu? Personajul care de aproximativ 5 ani isi da cu parerea despre imobiliare, arata trenduri si inctocmeste indicatori si de fiecare data rateaza?! Aaaaaaaa pai daca este vb despre el, va sfatuiesc sa luati lectii de la colegul vostru Dl Adrian Panaite sau si mai bine sa il lasati pe el sa scrie despre acest subiect. Spre deosebire de voi el chiar intelege...
  2012-11-28, 17:32:07 (adresa: 95.247.246.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

BRAVO, FLORIN cIORDACHE, FA-I PRAF PE VENETICI , P ...
Florin Iordache critică raportul Comisiei de la Veneţia

Si Ardealul din Azerbaidijan tot acum 100 de ani s ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
“Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: