Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Majorarea contribuţiilor pentru sănătate, "nocivă" pentru piaţa muncii

Actualitate CompaniiData adaugarii: 2012-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Angajatorii consideră că majorările încurajează munca la negru şi disponibilizările
Plosceanu: Contribuţiile ar trebui calculate la salariul real, şi nu la cel mediu brut pe economie


Reforma Legii Sănătăţii presupune, printre multe altele, creşterea contribuţiilor pentru sănătate, însă această măsură va avea, potrivit reprezentanţilor patronatelor, efecte negative în câmpul muncii. Plata contribuţiilor de sănătate (CASS) raportat la salariul mediu pe economie, în cazul câştigurilor mai mici decât acesta, va duce la extinderea muncii la negru, disponibilizări de personal şi limitarea angajărilor de tineri absolvenţi, mai ales în turism şi construcţii, afirmă oamenii de afaceri.
Potrivit noului proiect de lege a sănătăţii (art. 154), cotele procentuale la contribuţia la asigurările sociale de sănătate plătită de angajator este de 5,2%, aplicată la salariul mediu brut pe ţară, pentru fiecare angajat care câştigă mai puţin decât media.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), crede că propunerea prin care cota procentuală de contribuţie se raportează la salariul mediu brut pe economie, şi nu la salariul efectiv, este discriminatorie, abuzivă şi inechitabilă. "Pe cale de consecinţă, inacceptabilă!", a mai spus el.
Plosceanu a menţionat că societăţile de construcţii au ponderi semnificative de muncitori necalificaţi şi de personal cu salarii inferioare nivelului mediu pe ţară.
"Sectorul este marcat în aceşti ani de criză de plăţi întârziate considerabile, de lupta pentru supravieţuire în condiţii de profitabilitate incertă şi subcapitalizare. Nu vedem raţiunea pentru care angajatorii din acest sector ar trebui să plătească taxe care se calculează ţinând cont de un salariu mediu care, evident, cuprinde şi influenţe ale salariilor din ramuri cu profitabilitate net superioară (petrol, bănci, asigurări, farmacie, IT etc.). Nu putem accepta o astfel de abordare. Referenţialul trebuie să fie echitabil şi nediscriminatoriu salariul efectiv plătit", a mai spus preşedintele ARACO, citat de Mediafax.

Pârvan: Dacă se pierd locuri de muncă, nu ştiu dacă statul câştigă ceva

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, crede că sunt multe firme care ar putea aduce bani pentru contribuţiile de sănătate, în nivelul actual, ar putea avea ca efect reducerea locurilor de muncă. "Majorarea contribuţiilor pentru sănătate ar creşte foarte mult cheltuielile multor sectoare: hoteluri, restaurante, construcţii, textile etc. Toate acestea au foarte mulţi angajaţi dacă nu cu salariul minim pe economie, cel puţin cu salarii sub salariul mediu", a declarat Cristian Pârvan.Acesta afirmă că dacă se majorează cheltuielile şi firmele nu pot absorbi aceste creşteri, fie lucrează la negru, fie concediază o parte din angajaţi. "Teoretic, această creştere a contribuţiilor aduce bani în plus pentru sănătate, dar dacă se pierd locuri de muncă, nu ştiu dacă statul câştigă ceva", a mai spus Pârvan.
În luna iunie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut lunar a fost de 2.140 lei. Salariul minim brut este 700 de lei pe lună.

Eximtur: Majorarea contribuţiilor va duce sigur la concedieri în turism

Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, cea mai mare agenţie de turism cu capital românesc, crede că proiectul de lege a sănătăţii nu pare să vină deloc în sprijinul antreprenorilor corecţi. "O astfel de măsură va duce imediat la concedieri în industria turismului (angajatorii vor prefera să lucreze cu mai puţini salariaţi, renunţând la cei care câştigă sub media pe economie şi solicitându-i mai mult pe cei mai performanţi) şi la limitarea angajării tinerilor absolvenţi (pe care nu îi încadrează nimeni de la început cu salariul mediu pe economie), pentru care oricum efortul de pregătire în meserie îl costă suplimentar pe angajatorul din turism. Toate acestea vor duce, desigur, la scăderea calităţii serviciilor în turism şi nici nu vor aduce creşterea veniturilor la bugetul de stat din CASS", a spus Morariu.
Ea a adăugat că tot mai multe firme se vor îndrepta spre plata la negru, iar angajatorii corecţi vor fi din nou loviţi de stat, "spre a le trece şi ultima urmă de entuziasm" de a mai desfăşura afaceri corecte în România.

FIHR: 5,2% din salariul mediu pe economie este un dezastru

"Pentru o societate din industria turismului care se luptă să supravieţuiască în aceşti ani de criză, prinsă între zidurile unor tarife micşorate de lipsa bugetelor de călătorii şi evenimente ale companiilor, de lipsa turiştilor şi erodarea oricărui profit operaţional cauzat de cheltuielile financiare rezultate în urma creşterii cursului valutar, majorarea cheltuielilor salariale prin aplicarea unei cote de 5,2% asupra unui salariu mediu brut pe ţară pentru toate salariile mai mici decât acesta este un dezastru. Nici nu mai menţionăm că proiectul noii legi a sănătăţii, în loc să vină cu o reducere de taxe, din nou suprataxează munca", spune Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
El afirmă că măsura propusă va dărâma definitiv industria hotelieră. "Potrivit statisticilor oficiale, în turism salariile angajaţilor sunt cele mai mici comparativ cu alte industrii - 845 de lei salariul mediu net în turism în mai 2012 faţă de 1.530 lei salariu mediu net pe economie. Doar prin această măsură, dacă ar fi aplicată, în cazul unui angajator în turism costul salarial al contribuţiei de sănătate ar creşte real cu 46% faţă de cât este în prezent. Măsura va fi menită să vină mănuşă pentru încurajarea muncii la negru şi a evaziunii în general. O măsură de genul celei de mai sus considerăm că va duce în plus şi la concedieri în industria turismului, unde angajatorii vor prefera să lucreze cu mai puţini salariaţi, renunţând la cei care au salariul sub media pe economie, şi la limitarea angajării tinerilor absolvenţi, pe care nu îi încadrează nimeni de la început cu salariul mediu pe economie", a mai spus Enache.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de romanica:
  nimeni nu iese in strada sa ceara o lege dreapta-impunerea pe salariu real,Majoritatea salariilor in tara sunt sub 1000 lei lunar(in domeniul confectiilor chiar de 500 lei lunar=deci daca impuneti pe salariu minim,va fi mai mare povara celor cu salarii mici decat a celorlalti,!E nedrept. SA ZICEM CA SUNT 10 salariati in tara cu un salariu brut de 20000 lei/luna si 1000 angajati cu 1000 lei /luna rezulta un salariu mediu 1188 lei/luna deci 1000 angajati vor fi nedreptatiti-
  2012-08-11, 20:44:20 (adresa: 89.43.148.*)
 2. de romanica:
  corectez la mesajul anterior SALARIU MEDIU in loc de minim.Nici intreprinzatorii PFA nu sunt mai fericiti.Si cand vezi ca rromii nu se sinchisesc de contributiile la sanatate si fisc dar fac nunti si botezuri ca-n povesti transmise pe toate posturile TV cu nerusinare de parca ar fi cei mai de onoare si reprezentativi cetateni romani-modele ptr.tinerii de azi.Si beneficiaza de servicii medicale la urgente-din banii nostri.Agreseaza cadrele medicale(platite de noi)dupa cum vor muschii lor.ASTA E DREPTATEA IN TARA NOASTRA.
  2012-08-11, 21:13:08 (adresa: 89.43.148.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
“Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: