Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Companiile private, singura şansă pentru reabilitarea sistemelor de termoficare

Actualitate Companii - Adrian Ungureanu / adrian.ungureanu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)




Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


PwC: Sistemul public de încălzire are nevoie de 5 mld. de euro, în următorii 10 ani
Investiţiile actuale se ridică la abia 30 milioane de euro pe an


Sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România are nevoie de investiţii serioase şi de durată, iar cea mai bună soluţie de a rezolva problemele acestuia este ca întreprinderile statului din domeniu să coopteze şi firme private. Potrivit unui raport realizat de PwC România, sistemul public de termoficare necesită investiţii de 5 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa, a-şi reduce pierderile şi a se conforma cu standardele de mediu ale Uniunii Europene. "Singura opţiune viabilă pentru a întreprinde asemenea investiţii în intervalul de timp amintit este prin intermediul unei implicări mai puternice a sectorului privat în acest domeniu şi prin Parteneriate Public-Private, în condiţiile în care, în actualul sistem controlat în principal de autorităţile locale, valoarea investiţiilor anuale întreprinse se ridică la doar 30 de milioane de euro, sumă total insuficientă", afirmă autorii studiului "Provocări şi oportunităţi pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România".

Aproape o treime din energia termică se pierde în drum către consumator

Potrivit PwC România, aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde înainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decât cele înregistrate în alte state europene. Drept consecinţă a ineficienţei sistemului, costul gigacaloriei în România este cu 20% mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene. "Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energie termică la costuri suportabile pentru populaţie", a declarat într-un comunicat remis ieri redacţiei, Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România, unul dintre autorii raportului.




Schimbarea criteriilor de subvenţionare va genera probleme sociale importante

Valoarea medie a subvenţiilor acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul aprobat de distribuţie pentru operatori per Gcal., ceea ce costă bugetul public până la 500 de milioane de euro anual. În ciuda nivelului ridicat al subvenţiei, cei mai mulţi operatori din domeniu raportează pierderi şi au un grad ridicat de îndatorare, ceea ce împiedică finanţarea investiţiilor necesare în reabilitarea şi optimizarea sistemului. "Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni", a adăugat Bogdan Belciu.
Cu toate acestea, raportul PwC arată că printr-o implicare mai puternică a sectorului privat în acest domeniu şi un nivel mai ridicat al investiţiilor, sistemul de încălzire centralizată ar putea deveni viabil din punct de vedere economic, furnizând agentul termic la costuri cu 20% până la 40% mai mici decât în sistemul individual de încălzire, cu un nivel semnificativ mai redus de emisii de gaze cu efect de seră.

În ultimii 15 ani, numărul oraşelor şi comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut de la peste 300 de municipalităţi în 1996, la doar 100 în 2010, dintre care 83 sunt oraşe şi 17 sate. Per total, doar 18,37% din populaţia României are acces la energia termică furnizată în sistem centralizat.
Capitala consumă 37% din energia termică distribuită la nivel naţional, în vreme ce regiunea Centru (judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna) are cea mai redusă rată de penetrare pentru sistemul de încălzire centralizată.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragu:
  Mare atentie ca aceasta actiune de 5 miliarde euro sa nu fie o afacere a firmelor de apartament care au realizat si realizeaza reabilitarea termica a blocurilor. Reteta este din 10 parti, 9 parti dispar in buzunare private !!!!!!!! Viitorul este al centralelor de bloc.
  2011-06-20, 12:50:32 (adresa: 109.100.54.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: