Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Raiffeisen Investment: Alegerile vor amâna privatizările de anul acesta

Actualitate Companii - Adrian Ungureanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

AVAS are în plan pentru 2008 privatizarea a 60 de firme

Statul nu va finaliza vânzarea firmelor scoase la privatizare în acest an, din cauza organizării alegerilor locale şi parlamentare, procesul urmând să fie amânat cel mai probabil pentru anul 2009, a declarat, ieri, Ioana Filipescu, directorul general al companiei Raiffeisen Investment.
"Se ştie foarte bine că în anii electorali procesul de privatizare stagnează. Aşadar, cred că privatizarea Oltchim, a CFR Marfă şi a altor firme despre care ştim că statul vrea să le vândă ar putea să se amâne pentru 2009", a spus Filipescu, într-o conferinţă de presă.
Activitatea de privatizare a înregistrat un ritm scăzut şi în 2007, când a reprezentat doar trei procente din numărul total al fuziunilor şi achiziţiilor din România, estimat de reprezentanţii Raiffeisen Investment la 120 de tranzacţii.
Din punct de vedere valoric, privatizările au totalizat anul trecut circa 200 de milioane de dolari, din volumul total al fuziunilor şi achiziţiilor de 8,4 miliarde de dolari.
În planul de privatizare pentru anul 2008 Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a inclus 60 de firme la care deţine pachete majoritare de acţiuni, dintre care Oltchim, Romaero, IAR Braşov, Antibiotice Iaşi, Petromin Constanţa şi Complexul Energetic Craiova.

România a depăşit anul trecut Polonia şi Ucraina la valoarea fuziunilor şi achiziţiilor

România se află între primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est în funcţie de valoarea fuziunilor şi achiziţiilor înregistrată anul trecut, cu un nivel de 8,4 miliarde de dolari, depăşind ţări precum Polonia şi Ucraina, potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment AG.
Europa Centrală şi de Est a înregistrat în 2007 un nivel al tranzacţiilor şi fuziunilor de peste 190 de miliarde de dolari, din care 4,4% în România. Cea mai mare parte a tranzacţiilor din regiune a fost atrasă de Rusia, respectiv 60%.
"România se află în top cinci în regiune, depăşind cu aproape 50% nivelul din Ucraina, o ţară cel puţin la fel de mare, unde valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost de 5,4 miliarde de dolari, şi, spre surprinderea noastră, Polonia, unde valoarea s-a situat la 7,6 miliarde de dolari", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Martin Schwedler, membru în Consiliul Director al Raiffeisen Investment AG. Înaintea României s-au plasat Rusia, cu 110,2 miliarde de dolari, Ungaria, cu 21,9 miliarde de dolari, Turcia, cu 18,6 miliarde de dolari, şi Austria, cu 14,5 miliarde de dolari. Şi în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, regiunea a înregistrat o creştere semnificativă, de la 1.
400 în 2006 la 2.300 în 2007, în timp ce în România s-a remarcat o scădere a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate cu circa 30%, la 120.
Piaţa românească a fost dominată anul trecut de tranzacţiile private, doar 3% din fuziuni şi achiziţii fiind privatizări.
"Anul 2007 a fost primul an în care megatranzacţiile nu au reprezentat mai mult de 50% din totalul pieţei, acestea acoperind doar 43%.
De asemenea, valoarea medie a tranzacţiilor a crescut în medie cu 56%, la circa 38 milioane de euro", a spus Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment România.
România a continuat să fie şi în 2007 o piaţă a vânzătorilor, iar datorită achiziţiei Rompetrol de către compania KazMunaiGas, anul trecut a fost primul an în care piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a fost dominată de ţări din afara UE.
"Am încheiat în acest an cea mai mare tranzacţie din domeniul asigurărilor, prin preluarea Asiban de către Groupama, iar săptămâna viitoare vom finaliza şi preluarea retailerului român Proton de către Vodafone. În total, de la începutul anului, am oferit consultanţă în cadrul unor tranzacţii cu o valoare de jumătate de miliard de euro, aşa că, dacă este criză, noi nu o vedem", a precizat Filipescu.
Ea a spus că valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din 2008 va avea o evoluţie crescătoare, în ciuda faptului că finanţările sunt mai scumpe, iar băncile mai precaute. "Dacă dăm la o parte din valoarea de anul trecut, tranzacţiile de real estate şi tranzacţia Rompetrol, rămân cam patru miliarde de dolari. Nu ştiu ce se va întâmpla pe piaţa imobiliară, dar previzionez că de la nivelul celor patru miliarde de dolari vom vedea o creştere a tranzacţiilor", a adăugat Filipescu.

În opinia reprezentanţilor Raiffeisen Investment, în acest an vor fi afectate cel mai probabil tranzacţiile mari, dar vor fi încheiate fuziuni şi achiziţii de dimensiuni medii. Situaţia din România este asemănătoare celei din regiune, afectată mai puţin de criza creditelor din Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de d:
  domnule pupincurist, care lingi in****pe toata lumea! poate iti vezi lungul nasului!
  2008-04-16, 13:23:36 (adresa: 213.233.101.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: